Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Spróbowałam ich, będąc na wakacjach w Szkocji. W restauracjach i kawiarniach podają do nich masło lub konfiturę, ale idealnie smakują do kawy lub kakao, bez żadnych dodatków. Oto przepis na scones - sycące szkockie bułeczki. Smakują jak oryginalne!
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 60
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 111
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 355
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 60
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 111
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 355
Składniki
Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. Do dużej miski wsypujemy suche składniki i mieszamy. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i mieszamy - powstanie grudkowate ciasto. Dodajemy do niego maślankę, mieszamy krótko i delikatnie.
Ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką. Ugniatamy je do połączenia składników - jeśli będzie za bardzo wyrobione, scones wyjdą twarde. Robimy placek o grubości maksymalnie 2,5 cm - formujemy go palcami lub wałkiem. Wykrawamy z placka kółka o średnicy 5-6 cm.
Bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem lub mlekiem. Scones pieczemy ok. 15-20 minut.