Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sałatka z pieczonej dyni"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 147
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 303
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 14
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 112
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 147
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 303
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 14
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 112
Składniki
Dynię umyj, przekrój na pół. Obierz ze skórki. Usuń gniazdo nasienne. Miąższ pokrój na kawałki, rozłóż w naczyniu żaroodpornym.
Skrop dynię olejem. Posyp łyżką suszonego tymianku, szczyptą chili w proszku, solą oraz pieprzem do smaku.
Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz około 30 minut, aż dynia będzie miękka. Wyjmij, ostudź.
Rozgrzej patelnię bez tłuszczu. Wrzuć orzechy włoskie i zrumień na złoty kolor. Zdejmij z patelni, przestudź.
W misce wymieszaj kawałki upieczonej dyni, żurawinę, liście sałat oraz uprażone orzechy. Przygotowaną sałatkę rozłóż na talerze lub umieść na jednym większym półmisku.
Ser typu feta osącz z zalewy. Pokrój w kosteczkę lub pokrusz. Posyp gotową sałatkę. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
czas ok. 60 min; porcja – 410 kcal, cena 4 złŹródło: Świat kobiety