Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sałatka z papryki i kukurydzy"
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 94
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6585
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 156
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1218
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 5629
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 94
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6585
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 156
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1218
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 5629
Składniki
Kukurydzę odlej z zalewy, przelej na sicie zimną wodą i pozostaw do osączenia. Strąki papryk opłucz, osusz, przekrój na połówki. Usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w kosteczkę.
Ogórek wyszoruj, pozostaw ze skórką. Pokrój w kostkę zbliżoną wielkością do papryki. Cebulę obierz, drobno poszatkuj. Umyte i osuszone pomidory kiściowe pokrój na połówki lub ćwiartki.
Roszponkę przebierz. Opłucz pod bieżącą wodą, osusz. Odetnij korzonki. W dużej salaterce umieść posiekaną paprykę, osączoną kukurydzę, ogórek, cebulę, pomidorki oraz roszponkę, całość wymieszaj starannie.
Przygotuj sos. Ser feta osącz z zalewy, posiekaj drobno lub rozdrobnij w palcach. Utrzyj w miseczce razem z 1-2 przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Dalej ucierając, dodawaj majonez oraz jogurt naturalny.
Powstały sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem (jeśli będzie za gęsty, możesz go rozrzedzić mlekiem). Polej sałatkę.
czas ok. 20 min; porcja – 190 kcal, cena 2,10 złŹródło: Świat kobiety