Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sałatka z makaronu i szparagów"
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 140
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 126
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 140
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 126
Składniki
czas ok. 30 min; porcja – 280 kcal, cena 2,50 zł
Szparagi opłucz, osusz, odłam lub obetnij zdrewniałe końcówki. Ustaw warzywa pionowo (koniecznie główkami do góry) w wysokim garnku z osolonym wrzątkiem i gotuj 5-8 minut. Wyjmij, osusz. Każdy szparag przekrój na 3-4 części. Pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Makaron (np. w formie serduszek, świderków, muszelek) wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj al dente według przepisu podanego na opakowaniu. Odlej na sicie, przepłucz zimną wodą, pozostaw do ocieknięcia oraz całkowitego ostudzenia.
Opłucz pod bieżącą wodą i osusz żółte oraz czerwone pomidorki koktajlowe. Każdy przekrój na pół. Wymieszaj w salaterce razem z makaronem i szparagami.
Na sos utrzyj oliwę (lub olej), miód oraz krem balsamiczny. Dopraw całość do smaku solą oraz pieprzem. Polej przygotowaną sałatkę, lekko przemieszaj. Cytrynę sparz wrzątkiem, wyszoruj. Otrzyj skórkę. Posyp nią gotową sałatkę.Źródło: Świat kobiety