Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sałatka z kuskusem"
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 24
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6515
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 752
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 148
Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Odsłon: 1176
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 24
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6515
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 752
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 148
Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Odsłon: 1176
Składniki
Kuskus przesyp do miseczki. Zalej olejem oraz sokiem z cytryny. Posól do smaku, wymieszaj. Odstaw pod przykryciem na 1–2 godziny, aby kaszka spęczniała. Powinna pozostać al dente – tzn. lekko twardawa.
Natkę i miętę (lub bazylię) opłucz, osusz, oderwij listki od gałązek. Zioła dosyć grubo posiekaj. Paprykę rozetnij, usuń środek z pestkami. Strąk opłucz i potnij na niewielkie kawałki. Pomidory i ogórek umyj, pokrój w kosteczkę. Cebule obierz, posiekaj.
Spęczniałą kaszkę przemieszaj widelcem. Dodaj pokrojone warzywa oraz zioła. Przypraw do smaku solą i pieprzem (jeśli lubisz, dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę).
Wymieszaj. Sałatkę wstaw do lodówki na kilka godzin, a jeszcze lepiej na noc, aby wszystkie smaki dobrze się przeniknęły.
15 min (bez moczenia i chłodzenia) •Porcja: 260 kcal •Cena porcji: ok. 2 złŹródło: Naj