Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sałatka z kaszy gryczanej"
Konserwa mięsna z czosnkiem niedźwiedzim zrobiona jest z boczku świeżego i sz...
Odsłon: 213
Polecam.
Odsłon: 2226
Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą duszona na szybko jako dodatek do obia...
Odsłon: 118
Cześć, chciałabym się z wami podzielić przepisem na pyszne, puszyste kopytka....
Odsłon: 363
Syrop z kwiatów czarnego bzu ma piękny aromat, jest smaczny, a co najważniejs...
Odsłon: 65
Konserwa mięsna z czosnkiem niedźwiedzim zrobiona jest z boczku świeżego i sz...
Odsłon: 213
Polecam.
Odsłon: 2226
Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą duszona na szybko jako dodatek do obia...
Odsłon: 118
Cześć, chciałabym się z wami podzielić przepisem na pyszne, puszyste kopytka....
Odsłon: 363
Syrop z kwiatów czarnego bzu ma piękny aromat, jest smaczny, a co najważniejs...
Odsłon: 65
Składniki
Buraki wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, owiń folią aluminiową, ułóż na blasze do pieczenia. Piecz do miękkości (ok. 60 min) w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. Wyjmij, odstaw do schłodzenia. Obierz i pokrój na kawałki.
Kaszę gryczaną przepłucz na sicie. Zagotuj 400 ml wody z solą. Na wrzątek wsyp kaszę. Gotuj 5 minut. Następnie garnek zdejmij z ognia. Pozostaw kaszę na 15 minut pod przykrywką, aby doszła. Po tym czasie odlej niewchłoniętą wodę.
Opłucz starannie liście kapusty włoskiej. Pokrój je na kawałki i wrzuć na osolony wrzątek, obgotuj (3-5 min). Odlej na sicie, pozostaw do osączenia, a następnie przełóż do miski. Dodaj kaszę gryczaną i buraki i wymieszaj.
Utrzyj oliwę, łyżkę wody, ocet i miód. Sos dopraw do smaku solą, pieprzem i mielonym imbirem. Odstaw na 20 minut do lodówki. Orzechy zrumień na suchej patelni. Sałatkę przed podaniem polej schłodzonym sosem i posyp orzechami.
czas ok. 85 min; porcja – 390 kcal, cena 1,30 złŹródło: Świat kobiety