Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sałatka z kaszy bulgur"
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 785
Na piątkowy obiad. Polecam.
Odsłon: 929
Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...
Odsłon: 159
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 785
Na piątkowy obiad. Polecam.
Odsłon: 929
Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...
Odsłon: 159
Składniki
Kaszę wsyp na sito, przepłucz zimną wodą, osącz, a potem przełóż do garnka. Ugotuj z dodatkiem soli według przepisu podanego na opakowaniu. Odlej.
Do ugotowanej kaszy dodaj łyżkę masła. Wymieszaj starannie, odstaw do całkowitego ostudzenia. W tym czasie krewetki wrzuć do garnka z osolonym wrzątkiem, krótko obgotuj (3-5 minut). Wyjmij na sito, osącz i ostudź.
Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno poszatkuj. Utrzyj ze szczyptą soli. Sparz wrzątkiem połówkę cytryny. Otrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok.
Skórkę cytrynową dodaj do kaszy bulgur. Sok połącz w szklance z 45 łyżkami oliwy. Dodaj utarty z solą czosnek oraz sporą szczyptę mielonego imbiru (możesz też zetrzeć na tarce jarzynowej o małych oczkach kawałeczek korzenia świeżego imbiru). Powstały sos dopraw do smaku pieprzem.
Opłucz i osusz natkę. Oderwij listki z gałązek, drobno je posiekaj. Zimną kaszę bulgur wymieszaj z posiekaną natką oraz przygotowanym sosem. Odstaw na około 30 minut do lodówki, aby smaki się przeniknęły. Wyjmij, raz jeszcze dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na wierzchu sałatki rozłóż krewetki koktajlowe.Źródło: Świat kobiety