Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sałatka truskawkowo-bananowa z pistacjami i sosem słodko-kwaskowym"
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 161
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 209
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 161
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 209
Składniki
Truskawki płuczę na durszlaku pod strumieniem zimnej wody. Osuszam je i usuwam szypułki. Owoce kroję na połówki, a większe sztuki – na ćwiartki.
Z cytryny wyciskam sok, uważając, by nie dostały się do niego pestki. Do miseczki przekładam miód, dodaję sok z cytryny i dokładnie mieszam, by dobrze się połączyły. Sprawdzam, czy sos nie jest zbyt kwaśny – jeśli tak, dodaję jeszcze trochę miodu i mieszam.
Listki mięty płuczę, osuszam na papierowym ręczniku. Małe zostawiam w całości, większe rwę na kawałeczki.
Banany myję, wycieram ręcznikiem papierowym i zdejmuję z nich skórkę, odcinam ciemne końcówki. Owoce kroję w półplasterki. Od razu łączę z truskawkami i zalewam sosem miodowo-cytrynowym. Delikatnie mieszam.
Nakładam do dwóch miseczek, odstawiam na 5 min do lodówki. Pistacje wyłuskuję z łupinek, orzechy grubo siekam. Posypuję nimi sałatkę przed podaniem.
Porcja kosztuje ok. 2 zł
Porcja zawiera ok. 230 kcal
<strong>Justyna Cukier z Domaszna</strong>Źródło: Tina