Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ryż z pieczarkami w cukinii"
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 61
Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą duszona na szybko jako dodatek do obia...
Odsłon: 215
W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...
Odsłon: 264
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 57
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 61
Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą duszona na szybko jako dodatek do obia...
Odsłon: 215
W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...
Odsłon: 264
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 57
Składniki
Cukinie umyj, zetnij górę, małą łyżeczką delikatnie wydrąż środek. Pieczarki obierz, umyj. Ryż ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie. Paprykę umyj, pokrój w ćwiartki, wyjmij pestki, całość pokrój w drobną kostkę. Pieczarki pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej masło klarowane, zeszklij pokrojone w kostkę cebule.
Dodaj pokrojone pieczarki, smaż, aż z pieczarek wyparuje większość wody. Dodaj paprykę, smaż chwilę, mieszając. Dodaj ugotowany ryż, całość przypraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Smaż chwilę.
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Łyżką nakładaj farsz do wydrążonych cukinii, lekko go upychając. Wierzch każdej cukinii posyp startym parmezanem. Cukinie ułóż w naczyniu żaroodpornym, podlej wodą lub bulionem. Piecz przez 30 minut.
Gotowe dekoruj listkami natki pietruszki. Możesz je podać jako przystawkę, samodzielne danie lub jako dodatek do pieczonego czy duszonego mięsa.
CZAS: około 1,5 godzinyŹródło: Dobry Tydzień