Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Róże karnawałowe to idealny wypiek na Tłusty Czwartek, ale równie dobrze sprawdzą się na karnawałowym stole :)
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 31
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 83
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 272
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 31
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 83
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 272
Składniki
Mąkę przesiać. Dodać cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wymieszać. Dodać żółtka, spirytus oraz śmietanę. Zarobić gładkie ciasto. Rozwałkować na prostokąt i złożyć na pół. Czynność powtórzyć trzykrotnie. Następnie tłuc ciasto wałkiem do czasu, aż na powierzchni pojawią się małe bąbelki. Ciasto podzielić na pół i rozwałkować bardzo cienko. Za pomocą szklanki, literatki i kieliszka wykrawać po 3 koła różnej wielkości na jedną różę. Krążki ciasta ponacinać w kilku miejscach od brzegów, ale nie całkowicie do środka. Składać krążki od największego do najmniejszego. Zlepić mocno dociskając środek róży. Gotowe róże smażyć w oleju nagrzanym do temp. ok. 180 stopni, z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu róże odsączyć na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem i udekorować wiśnią z konfitury.