Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rafaello na słonych krakersach"
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 31
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 68
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1049
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 31
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 68
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1049
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Składniki
40 min • Porcja 410 kcal • Koszt porcji ok. 1 zł • Przepis na ok. 12 porcji
Żółtka miksuję z cukrem wanilinowym, obiema mąkami i 100 ml mleka. Resztę mleka zagotowuję z cukrem i mieszając, wlewam masę jajeczną. Gotuję do czasu uzyskania gęstego budyniu.
Zdejmuję go z ognia i od razu miksuję go z miękkim masłem, aż się rozpuści. Wsypuję 10 dag wiórków kokosowych, mieszam. 5 dag wiórków prażę 2 min na suchej patelni.
Na dnie blaszki układam ciasno warstwę krakersów. Rozprowadzam na nich 1/3 ciepłego kremu i przykrywam drugą warstwą krakersów. Znów warstwa kremu i krakersów. Wierzch smaruję resztą kremu i posypuję wiórkami. Schładzam.
Wylewam na krakersy ciepłą masę. Wtedy szybciej miękną i są lepsze. A połączenie smaków po prostu boskie! Małgorzata Pankiewicz z GowinaŹródło: Kobieta i życie