Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 55
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7149
Polecam.
Odsłon: 1647
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 81
Przepis dnia
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 55
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7149
Polecam.
Odsłon: 1647
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 81
Przepis dnia
Składniki
Migdały sparz wrzątkiem, poczekaj 5 minut i zdejmij z nich skórkę. Wafle lub ciasteczka zmiel na drobno w malakserze. Można je również włożyć do foliowego woreczka i rozgnieść wałkiem. Do garnka wlej wodę. Gdy zacznie wrzeć, stopniowo dosypuj cukier, ciągle mieszając i gotuj tak długo aż cukier całkowicie się rozpuści. Otrzymany syrop odstaw do wystygnięcia.
Syrop przelej do miski, dodaj mleko w proszku, 25 dag wiórków kokosowych, alkohol, sok z cytryny, miękkie masło oraz pokruszone herbatniki lub wafle. Wymieszaj łyżką lub mikserem (masa może być płynna). Wstaw do lodówki na 50-60 minut, by całość lekko stężała i łatwiej się formowała.
Po tym czasie miskę wyjmij z lodówki. Dłońmi z masy uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego w każdą wkładając do środka migdał. Następnie starannie obtocz je w pozostałych wiórkach kokosowych. Rozłóż na talerzu i ponownie wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Przechowuj w lodówce.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut, sztuka: 120 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie