Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Racuchy waniliowe na kwaśnym mleku"
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 62
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7155
Polecam.
Odsłon: 1678
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 85
Przepis dnia
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 62
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7155
Polecam.
Odsłon: 1678
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 85
Przepis dnia
Składniki
1Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej do miski. Dodaj jajka, cukier waniliowy oraz mleko. Wymieszaj mikserem na gładkie ciasto. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne. Miąższ grubo zetrzyj albo pokrój na cząstki, a potem w cieniutkie plasterki (ew. skrop sokiem z cytryny, aby jabłka nie ściemniały).
2Rozdrobnione jabłka dobrze wymieszaj z ciastem. Miseczkę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut.
3Na patelni rozgrzej porcjami olej. Na gorący tłuszcz nałóż łyżką porcje ciasta z jabłkami, formując owalne grubsze racuchy. Usmaż je na złoty kolor (z obu stron).
4Gotowe placki przełóż na papierowy ręcznik, aby ociekły z tłuszczu. Przełóż na talerze, podaj z serkiem waniliowym. Zamiast serka możesz serwować śmietanę ubitą z cukrem waniliowym lub konfiturę. Ew. placki posyp tylko cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem – będą równie pyszne.Źródło: Naj