Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pyszny duet truskawkowy z pianką"
Klasyczna papryka faszerowana mięsem mielonym. Ale tym razem wykorzystam mięs...
Odsłon: 29
Soczyste filety z kurczaka podane z sosem śmietanowym z dodatkiem szpinaku. P...
Odsłon: 40
Młody bób w pomidorach z oliwą z oliwek, miętą, natką i bazylią. Podałam z ry...
Odsłon: 96
Klasyczna papryka faszerowana mięsem mielonym. Ale tym razem wykorzystam mięs...
Odsłon: 29
Soczyste filety z kurczaka podane z sosem śmietanowym z dodatkiem szpinaku. P...
Odsłon: 40
Młody bób w pomidorach z oliwą z oliwek, miętą, natką i bazylią. Podałam z ry...
Odsłon: 96
Składniki
Jajka umyj, oddziel białka od żółtek. Białka ubij z solą na pianę. Żółtka zmiksuj z cukrem i olejem. Małymi porcjami dodawaj mąkę z proszkiem. Masę połącz z pianą. Ciasto przelej do prostokątnej formy wyłożonej pergaminem. Piecz 25 minut w 180oC.
Truskawki umyj, odszypułkuj i zmiksuj. Galaretki rozpuść we wrzątku. Mleko ubij mikserem, aż podwoi objętość. Miksując, wlewaj powoli chłodną galaretkę i mus owocowy. Ostudź piankę i wylej ją na ciasto w formie. Wstaw do lodówki, by pianka stężała.
Resztę umytych truskawek (odłóż parę do dekoracji) zagotuj z cukrem i sokiem z cytryn. Gorące przetrzyj przez sitko i rozmieszaj z mąką ziemniaczaną, rozpuszczoną w 3 łyżkach zimnej wody. Sosem po- lej pokrojone ciasto. Udekoruj truskawkami i pistacjami.Źródło: Naj