Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pyszne zapiekane lody"
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 158
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 206
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 158
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 206
Składniki
<strong>:</strong>
Całe jajka utrzyj z cukrem. Wsyp mąkę wmieszaną z orzechami i zagnieć ciasto. Wylej je na blachę z wyższą krawędzią lub do podłużnej wysokiej formy. Piecz w temperaturze 180° C przez ok. 30 minut. Gdy ciasto wystygnie, rozkrój je na 3 płaty.
Białka ubij z cukrem na bardzo sztywną pianę. Niemal natychmiast przenieś ją do woreczka z końcówką z gwiazdką.
Przygotowane płaty ciasta połóż na tacach żaroodpornych. Następnie wyłóż na nie gałki głęboko zmrożonych lodów, a cały deser dekoracyjnie popryskaj pianą z białek. Wszystko to wykonuj bardzo szybko.
Górę piekarnika rozgrzej do maksymalnej temperatury, a następnie natychmiast wstaw deser i szybko zapiecz. Wyjmij, kiedy piana zacznie się przyrumieniać. Przed podaniem udekoruj zapiekane lody owocami sezonowymi i podawaj.
Czas przygotowania: ok. 60 minut Cena porcji: ok. 4 zł Kalorie: porcja 422 kcalŹródło: Na żywo