Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
racuszki wychodzą bardzo pulchne, puszyste
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5325
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 96
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5325
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 96
Składniki
Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na gładki kogel mogel. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na zmianę wlewamy mleko, trochę mąki, mleko, trochę mąki. Gdy masa jest gładka, dodajemy do całości starte na dużych oczkach jabłko (jeśli jabłko jest bardzo soczyste odciskamy sok)
Następnie białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.
Na rozgrzany olej dajemy ciasto forując małe placuszki. Ogień nie może być za duży, by racuchy nie spaliły się, a w środku były surowe. Racuszki pięknie rosną, są pulchniutkie i bardzo smaczne.
Usmażone racuszki wykładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.