Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwe w wykonaniu, puszyste placki. Można do nich wykorzystać dowolne owoce, podać z bitą śmietaną, cukrem pudrem lub ulubionym dżemem.
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 229
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 105
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 120
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 806
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 229
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 105
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 120
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 806
Składniki
Jogurt mieszamy z jajkami i cukrem waniliowym (za pomocą miksera na wolnych obrotach lub ręcznie) . Powoli dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.
Kiedy masa będzie gładka i jednolita, dodajemy owoce. Ja podzieliłam masę na dwie części. Do jednej części dodałam jagody, do drugiej jabłko starte na tarce o grubych oczkach.
Tak przygotowaną masę z owocami wykładamy łyżką na rozgrzaną patelnię posmarowaną niewielką ilością tłuszczu-olej. Placki smażymy z dwóch stron, aż będą rumiane (około 2,5 minuty z każdej strony).
Placki przekładamy na papierowy ręcznik w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu i podajemy z bitą śmietaną, jogurtem lub oprószone cukrem pudrem. Nie tylko najmłodsi za nimi przepadają :) Smacznego.