Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Puszysta roladka porzeczkowa"
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 167
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 221
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 167
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 221
Składniki
Jajka i żółtka ucieram z cukrem, cukrem wanilinowym oraz szczyptą soli. Mąki przesiewam, dodaję do masy jajecznej, dokładnie mieszam, tak by nie było grudek. Przelewam na blaszkę (34 x 42 cm). Piekę ok. 15 min w temp. 180oC. Ciepłe ciasto przekładam na ściereczkę posypaną drobnym cukrem. Przykrywam drugą wilgotną ściereczką i pozostawiam do ostygnięcia.
Mascarpone ucieram z serkiem waniliowym, cukrem i sokiem z cytryny. Dodaję oczyszczone porzeczki. Delikatnie mieszam (odkładam 2 łyżki). Masą smaruję ciasto, roluję je i schładzam. Dekoruję pozostałym kremem, porzeczkami i listkami mięty. Przechowuję w lodówce.Źródło: Kobieta i życie