Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Puszysta gwiazdka z kawą"
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 146
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 188
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 146
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 188
Składniki
Czekoladę drobno posiekaj, stop w gorącej kąpieli wodnej, odstaw do przestudzenia. Kawę rozpuść w odrobinie wrzątku. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Połącz z czekoladą oraz kawą. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka kolejno dodaj do masy czekoladowej.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Małymi porcjami wsyp do ucieranej masy. Dołóż śmietanę. Dobrze wymieszaj mikserem. Białka ubij na sztywno. Pianę z białek połącz z ciastem. Delikatnie wymieszaj łyżką.
Formę w kształcie gwiazdki posmaruj tłuszczem. Oprósz tartą bułką. Napełnij przygotowanym ciastem. Wierzch wyrównaj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz ok. 45 minut. Po wystudzeniu ciasto obficie oprósz cukrem pudrem.Źródło: Naj