Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pulpety z ciecierzycy"
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2142
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 978
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 222
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2142
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 978
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 222
Składniki
czas ok. 40 min; porcja – 390 kcal, cena 1,60 zł
Ciecierzycę przebierz, umieść w misce i zalej wodą (1:2). Pozostaw na noc do napęcznienia. następnego dnia przepłucz ziarna, zalej świeżą wodą i gotuj około 50 minut. Ponownie zmień wodę, gotuj jeszcze 15-20 minut. Pod koniec gotowania posól do smaku. Możesz też użyć ciecierzycy z puszki, którą wystarczy jedynie osączyć na sicie.
Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Przesmaż cebulę razem z sosem sojowym. Połącz ją w misce z ugotowaną i osączoną ciecierzycą. Wbij jajko.
Do składników w misce dodaj 2 łyżki posiekanej natki, tymianek, pieprz ziołowy, słodką paprykę i szczyptę ostrej papryki. Masę na pulpeciki zagęść bułką tartą, dopraw do smaku solą.
Formuj w dłoniach kulki, wrzucaj je na rozgrzany olej do głębokiego smażenia. Smaż, obracając, na złoty kolor.
<strong>Aneta Warowna z Żyrzyna</strong>Źródło: Świat kobiety