Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pulpeciki w sosie pomidorowym"
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 69
To maleńkie, słodkie, niczym nie nadziane ptysie, idealne na jeden kęs, do po...
Odsłon: 84
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 205
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 58
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 69
To maleńkie, słodkie, niczym nie nadziane ptysie, idealne na jeden kęs, do po...
Odsłon: 84
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 205
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 58
Składniki
Mięso przełóż do miski.
Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i startą skórkę z cytryny.
Wbij jajko. Dosyp bułkę tartą. Dorzuć drobno posiekaną natkę pietruszki i wszystko wymieszaj.
Zrób z mięsa nieduże kulki. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i usmaż kulki, aż się ładnie opieką z każdej strony.
Cebulę i pomidory pokrój w drobną kostkę.
Do pulpecików dodaj najpierw cebulę, a po kilku minutach pomidory.
Podlej całość odrobiną wody. Duś wszystko przez kilkanaście minut, aż do momentu, gdy warzywa się rozgotują i powstanie gładki sos.
Dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Mięsne kulki w lekkim sosie pomidorowym podawaj ze świeżo ugotowanym makaronem.
Czas: ok. 60 minut. Poziom: Średni. Sztuki: 4 570 kcal/sztukaŹródło: Tele Tydzień