Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ptysie z winogronami i waniliowym kremem"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24313
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 454
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 140
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24313
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 454
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 140
Składniki
ok. 70 minut • Porcja ok. 175 kcal • Koszt porcji ok. 1 zł • Przepis na 16-18 porcji
W rondlu z grubym dnem zagotuj wodę z masłem lub margaryną. Do gotującej się wody wsypuj mąkę, energicznie mieszając. Gdy ciasto stanie się szkliste i zacznie odchodzić od ścianek rondla, zestaw je z ognia i odstaw do przestudzenia. Ostudzone ciasto zmiksuj z jajkami na gładko.
Ciasto przełóż do worka cukierniczego z ozdobną końcówką. Na natłuszczoną blachę wyciskaj porcje ciasta, zachowując spore odległości (ciasto mocno rośnie w trakcie pieczenia).
Piecz w 200°C około 20-30 minut, aż będą złociste. Po wystudzeniu przekrój je na pół.
Przygotuj krem budyniowy. Ugotuj gęsty budyń na mleku z cukrem i cukrem wanilinowym. Przestudź, mieszając. Do miękkiego masła dodawaj partiami budyń i miksuj na puszysty krem.
Dolne części ptysiów napełnij kremem budyniowym, wokół obwodu układaj umyte i osuszone winogrona, przykryj odciętymi „czapeczkami” i oprósz cukrem pudrem.Źródło: Kobieta i życie