Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ptysie z waniliową bitą śmietaną"
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 65
Potrawka z kurczakiem z mieszanką warzyw to kwintesencja domowego ciepła i wy...
Odsłon: 114
Te aromatyczne i zdrowe roladki z jarmużem będą doskonałą propozycją dla miło...
Odsłon: 57
Kruche ciasto, które doskonale nadaje się do tart na słodko. Uniwersalny, pro...
Odsłon: 114
Sezamki to hit lat 90. XX wieku. Jeśli nie miałeś okazji spróbować tego raryt...
Odsłon: 134
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 65
Potrawka z kurczakiem z mieszanką warzyw to kwintesencja domowego ciepła i wy...
Odsłon: 114
Te aromatyczne i zdrowe roladki z jarmużem będą doskonałą propozycją dla miło...
Odsłon: 57
Kruche ciasto, które doskonale nadaje się do tart na słodko. Uniwersalny, pro...
Odsłon: 114
Sezamki to hit lat 90. XX wieku. Jeśli nie miałeś okazji spróbować tego raryt...
Odsłon: 134
Składniki
ok. 45 minut.
Na mocno rozgrzaną patelnię wsypać 10 dag cukru. Mieszając, stopić go na jasny karmel. Dodać 15 dag śmietany kremówki i zagotować. Sos przelać do miseczki, odstawić do przestudzenia, potem przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki.
W garnku zagotować 1/8 litra wody razem z mlekiem, szczyptą soli i masłem. Wsypać mąkę i, stale mieszając, gotować na średnim ogniu, aż ciasto zbije się w kulę. Zdjąć z ognia.
Od razu po zdjęciu z ognia do ciasta wbić jedno jajko i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia na 10 minut. Następnie kolejno wbijać pozostałe jajka i ucierać na gładko.
Ciasto przełożyć do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Na dwie przykryte pergaminem blachy (o wymiarach 32x37 cm) wyciskać niewielkie rozetki ciasta. Blachy kolejno wstawiać do piekarnika rozgrzanego do 225°C. Piec 20-25 minut. Wystudzić.
Laskę wanilii rozciąć, czubkiem noża, zeskrobać rdzeń. Wymieszać go z pozostałą śmietaną i łyżką cukru. Ubić na sztywno. Bitą śmietanę przełożyć do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie dużej gwiazdki.
Wystudzone ptysie przekroić ostrym nożem „piłką”. Przełożyć waniliową bitą śmietaną wyciskaną przez szprycę. Poprószyć cukrem pudrem. Serwować skropione sosem karmelowym.Źródło: Życie na gorąco