Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na deser lodowy powstał w zupełnie przypadkowy i spontaniczny sposób. Jak zawsze w lodówce mam mleko i śmietankę, tak na wszelki wypadek gdyby przyszło mi coś do głowy. Tak też było i tym razem, dostałam słoiczek konfitury z żurawiny i właściwie przepis na deser napisał się sam. No, plus kilka moich dodatków
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 27
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 66
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1038
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 115
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 149
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 27
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 66
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1038
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 115
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 149
Składniki
Samo przygotowanie deseru lodowego jest bardzo proste i tak właściwie dosyć szybkie. Gotowa konfitura zresztą bardzo ułatwia sprawę. Najpierw rozpuszczamy cukier w mleku. Ja to chyba już z przyzwyczajenia, wykonuję w kąpieli wodnej. Czyli w jakimś mniejszym garnku nałożonym na większym z wrzącą wodą. Dodajemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru. Gotowe mleko odstawiamy do wystudzenia. Do mleka dodajemy konfiturę i pomarańczę, podzieloną na cząstki. Całość dokładnie miksujemy lub blendujemy. Jeśli uznacie to za konieczne możecie dosłodzić. Ja nie lubię bardzo słodkich lodów, więc nie dodaję. Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem jednej łyżki cukru w jakimś wysokim naczyniu. Nie ubijajcie jej za długo, bo dzisiaj dwa razy przesadziłam i przebiłam. Ubitą śmietanę dodajemy do naszego mleka z żurawiną i mieszamy albo miksujemy. Odstawiamy do zmrożenia. Kilkakrotnie co pół godziny wyciągamy i mieszamy, żeby się zrobiły puszyste. Po kilku godzinach lody będą gotowe. Deser możemy podać posypaną tartą czekoladą, ja dodatkowo do dekoracji użyłam soku malinowego.