Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Przekładaniec jabłkowy z galaretką"
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 161
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 208
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 161
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 208
Składniki
Ciasto: masło rozpuść i odstaw, by ostygło. Jajka umyj, rozbij i zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Miksując, dodaj partiami mąkę z solą, a następnie masło. Ciasto przelej do tortownicy i piecz 25 minut w 180°C. Ostudź, ostrożnie przekrój na 3 blaty.
Galaretka: sok zagotuj z cukrem. Jabłka obierz, pokrój w kostkę, wrzuć do soku, gotuj, aż się rozpadną. Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki wrzątku, wlej do jabłek, dokładnie wymieszaj i odstaw. Śmietanę ubij ze śmietan-fix- em, wstaw do lodówki.
Połowę tężejącej galaretki rozłóż na jednym blacie. Przykryj drugim, posmaruj go 2/3 śmietany. Nałóż trzeci blat i resztę galaretki. Bok ciasta posmaruj częścią śmietany. Wierzch ude koruj kleksami śmietany i cząstkami czerwonego jabłka.Źródło: Naj