Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Profiterolki z bitą śmietaną"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 146
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 297
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 13
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 112
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 146
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 297
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 13
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 112
Składniki
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej sztuki około 0,60 zł
Ciasto. Profiterolki, czyli małe ptysie, pieczemy według <a href="http://przepisy.swiatkobiety.pl/ciasta-desery/news-ciasto-parzone,nId,1948867" target="_blank">rady naszej ekspertki</a>, Hanny Szymkiewicz.
Krem. Kremówkę o zawartości tłuszczu 30 lub 36 proc. ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i cukrem z prawdziwą wanilią. Pod koniec ubijania dodajemy śmietan-fix.
Sos: Czekoladę łamiemy, wrzucamy do rondelka i wlewamy 2/3 porcji mleka. Gotujemy, mieszając, aż czekolada się roztopi. Pozostałe zimne mleko mieszamy z cukrem pudrem i mąką kukurydzianą tak, by nie było grudek. Wlewamy do mleka z czekoladą. Energicznie mieszając, krótko gotujemy. Gęsty sos zdejmujemy z ognia.
Ubitą śmietanę przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego z wąską, długą tylką. Ptysie delikatnie napełniamy śmietaną. Jeśli ta czynność sprawia nam trudność, można ciastka przekroić na pół, a po napełnieniu kremem skleić. Przed podaniem polewamy profiterolki chłodnym sosem czekoladowym.
Wartość odżywcza 1 sztuki 346 kcal Białko 3,5 g/Tłuszcz 25 g/Węglowodany 41 gŹródło: Rewia