Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Postne knysze"
Cukinia ma bardzo subtelny smak, dzięki temu świetnie pasują do niej inne war...
Odsłon: 26
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 122
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6650
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1285
Cukinia ma bardzo subtelny smak, dzięki temu świetnie pasują do niej inne war...
Odsłon: 26
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 122
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6650
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1285
Składniki
Zrób zaczyn: rozmieszaj drożdże z?łyżeczką letniego mleka, mąki i?cukru. Odstaw do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę połącz z resztą mleka i jajkiem, dodaj?zaczyn, wyrób ciasto. Gdy będzie lśniące, dodaj stopione masło i jeszcze przez chwilę wyrabiaj. Odstaw do wyrośnięcia.
Kapustę wypłucz, posiekaj, ugotuj w?niewielkiej ilości wody. Dobrze odciśnij. Poszatkuj cebule i?przesmaż na?oleju. Dodaj kapustę oraz sól i pieprz do smaku. Duś razem pod przykryciem przez 15 minut.
Z wyrośniętego ciasta odrywaj kawałki, formuj kulki. Każdą rozpłaszcz w dłoniach na placek. Na?środek nałóż farsz. Sklejaj brzegi, formując duże pierogi lub bułeczki. Knysze ułóż na? blasze i?zostaw do?wyrośnięcia.
Wyrośnięte knysze posmaruj rozkłóconym jajkiem. Wstaw do?piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Gdy się zrumienią, posmaruj je olejem (lub masłem). Piecz 30-35 minut. Knysze najlepiej smakują na ciepło.
porcji, czas ok. 70 min; porcja – 290 kcal, cena 1,30 złŹródło: Świat kobiety