Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Porzeczkowy placek"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 125
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 187
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 66
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 146
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 125
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 187
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 66
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 146
Składniki
Żółtka rozkłóć z mlekiem. Mąkę wymieszaj ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia oraz 3 łyżkami cukru pudru. Suche połącz z płynnymi. Mieszaj do uzyskania gładkiego rzadkiego ciasta.
Kajzerki pokrój w drobną kostkę, połącz z przygotowanym ciastem. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem. Ciasto wylej do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką okrągłej formy.
Mandarynki umyj starannie, obierz. Podziel na cząstki i pozbaw białych błonek. Porzeczki umyj, osusz na sicie, pozbaw szypułek. Owoce rozłóż równomiernie na wierzchu ciasta.
Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz 20-25 minut. Ostudzony placek posyp pozostałym cukrem pudrem.
Czas ok. 60 min; porcja – 160 kcal, cena 80 gr.Źródło: Świat kobiety