Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pomidory z grzankami czosnkowymi"
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 140
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 42
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 97
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 140
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 42
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 97
Składniki
Bułkę kroimy w kosteczkę. Patelnię nacieramy ząbkiem czosnku, a potem rozgrzewamy w niej łyżkę masła. Wrzucamy pokrojoną bułkę. Smażymy ze wszystkich stron, aż grzanki nabiorą złotego koloru.
Z pomidorów ścinamy wierzchy. Łyżeczką wydrążamy miąższ tak, by nie uszkodzić skórki. Układamy na papierowym ręczniku ścięciem do dołu, by obciekły z soku.
Paprykę i miąższ z pomidorów (bez pestek) kroimy w kosteczkę, krótko przesmażamy na łyżce rozgrzanej oliwy.
Pomidory rozkładamy na blaszce nasmarowanej oliwą, napełniamy farszem, który przykrywamy grzankami. Zapiekamy 10 minut w temperaturze 190oC.
Czas przygotowania 30 minut. Cena jednej porcji około 1,80 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 283 kcal Białko 13,8 g/Tłuszcz 6,8 g/Węglowodany 64 g.Źródło: Rewia