Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pomidory faszerowane mięsem"
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 50
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 961
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 104
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 132
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 50
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 961
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 104
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 132
Składniki
Pomidory umyj pod bieżącą wodą, osusz. Z każdego odetnij wierzchołek i za pomocą łyżeczki delikatnie, aby nie uszkodzić skórki, wydrąż miąższ (brzeg nie powinien być cieńszy niż 1 cm). Wydrążone pomidory postaw „do góry dnem” na talerzu lub papierowym ręczniku, by ociekły z soku. Miąższ z pomidorów pokrój w kostkę i wymieszaj z przecierem pomidorowym. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, wrzuć posiekaną cebulę. Mieszając smaż, aż się zeszkli. Do miski włóż mięso, dodaj przestudzoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, bułkę tartą oraz posiekaną natkę, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Tak przygotowanym farszem napełnij wydrążone pomidory. Żaroodporne naczynie posmaruj pozostałym olejem. Na spód wylej miąższ z przecierem i ułóż pomidory z nadzieniem. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 180°C.
50 minut. Sztuka: 250 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie