Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pomidorowe piramidki"
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 138
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 41
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6530
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 138
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 41
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6530
Składniki
Kukurydzę oczyść, wrzuć na wrzątek z dodatkiem szczypty cukru. Gotuj 15-20 minut. Wyjmij, osącz. Opiecz na ruszcie lub w piekarniku z funkcją grilla. Ostudź.
Pomidory opłucz, osusz. Pokrój je w grube plastry. Umyte awokado przekrój, usuwając pestkę. Wydrąż miąższ, pokrój go w półplasterki, skrop sokiem z cytryny.
Plasterki boczku wysmaż na chrupiąco na suchej patelni. Na sos połącz majonez ze śmietaną. Dodaj posiekany szczypiorek, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Plastry pomidorów układaj warstwami, przekładając awokado i okrojoną z kolby kukurydzą. Każdą piramidkę polej sosem. Udekoruj boczkiem i świeżą bazylią.
porcji, czas ok. 35 min; porcja – 150 kcal, cena 2,30 zł.
Do gotowania i grillowania wybierz specjalną odmianę kukurydzy – tzw. cukrową. Pamiętaj też, że do wody, w której będziesz przyrządzać kolby, nie dodaje się soli. Przyprawa ta sprawi, że kukurydza będzie twarda. Lepiej wsypać więc do garnka cukier, a solą oprószyć gotowe danie.Źródło: Świat kobiety