Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pomarańczowe muffinki"
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 109
Dzisiaj danie jednogarnkowe, proste w przygotowaniu i smaczne. Polecam
Odsłon: 166
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 214
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 136
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 109
Dzisiaj danie jednogarnkowe, proste w przygotowaniu i smaczne. Polecam
Odsłon: 166
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 214
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 136
Składniki
Wymieszaj dokładnie wszystkie suche : mąkę, cukier, sól, sodę oraz proszek do pieczenia. Następnie dodaj do nich sok pomarańczowy, jajka, stopione ostudzone masło oraz skórkę pomarańczową (opcjonalnie aromat pomarańczowy). Ponownie wszystko razem krótko wymieszaj (najlepiej robić to łyżką).
Ciastem napełnij foremki na muffinki wyłożone papilotkami. Piecz 25 min w temp. 180 st.
Formę z babeczkami wyjmij na bufet. Po 10 minutach muffinki wyciągnij razem z papilotkami i ustaw je na kratce kuchennej, by całkiem wystygły i odparowały.
Pomarańczę sparz, wytrzyj papierowym ręcznikiem. Zetrzyj z niej skórkę (albo zeskrob paseczki specjalnym nożykiem). Z połowy owocu wyciśnij sok. Odsyp czubatą łyżkę cukru pudru. Resztę utrzyj z sokiem z pomarańczy na gładki lukier. Posmaruj nim wystudzone babeczki i posyp je skórką pomarańczową. Gdy lukier całkiem zastygnie, muffinki oprósz odsypanym cukrem pudrem.Źródło: Tina