Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pomarańczowe magdalenki"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 163
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 319
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 25
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 118
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 163
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 319
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 25
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 118
Składniki
ok. 35 minut
Masło stopić, odstawić do wystudzenia. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, jasnokremową masę. Do masy jajecznej dodać marmoladę, likier, miód, sól. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z kardamonem, dodać do ucieranych składników. Dolać masło, wymieszać. Ciasto odstawić pod przykryciem na godzinę w chłodne miejsce.
Foremki do ciasteczek zwanych magdalenkami (dwie, po 12 wgłębień każda) posmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Do każdego wgłębienia nałożyć porcję ciasta. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec ok. 6 minut. Ciasteczka delikatnie wyjąć z foremek, przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego wystudzenia.Źródło: Życie na gorąco