Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pomarańczowa tęcza"
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 125
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 30
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 78
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 125
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 30
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 78
Składniki
Żelatynę namocz w odrobinie ciepłej wody, pozostaw na kilka minut do napęcznienia. Do rondelka lub garnuszka wlej 5 łyżek zwykłego soku pomarańczowego. Podgrzej go (nie gotuj!), dodaj żelatynę. Ogrzewaj, mieszając, aż żelatyna się rozpuści.
2/3 rozpuszczonej żelatyny połącz z pozostałym sokiem z żółtych pomarańczy. Resztę żelatyny dodaj do soku z czerwonych pomarańczy, wymieszaj. Jeśli uznasz, że kolor jest mało intensywny, dodaj odrobinę czerwonego barwnika spożywczego.
Do wysokich szklanek rozlej 2/3 żółtego soku z żelatyną. Odstaw do stężenia. Ostrożnie wlej czerwony sok. Kiedy i on stężeje, podolewaj resztę jasnego soku.
Żółtka ubij na parze, stopniowo dodając białe wino oraz cukier. Winną pianę rozłóż na stężałą galaretkę. Gotowy deser ozdób plasterkami sparzonej pomarańczy.
Czas ok. 45 min; porcja – 170 kcal, cena 3 zł.Źródło: Świat kobiety