Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Plecionka z makiem"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 113
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 161
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 41
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 137
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 113
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 161
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 41
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 137
Składniki
Drożdże wkrusz do miseczki. Dodaj łyżeczkę cukru, rozetrzyj. Mieszając, dodaj tyle mąki i mleka, aby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Przykryj go i odstaw do wyrośnięcia. Masło stop, przestudź. Resztę mąki przesiej do dużej miski. Dodaj żółtka oraz cukier.
Wlej pozostałe mleko. Dołóż zaczyn i energicznie wyrabiaj, aż ciasto zacznie odstawać od od ścianek miseczki. Pod koniec wyrabiania dodaj masło. Miseczkę przykryj, odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć, podziel na 2 równe części i kolejno rozwałkuj. Jeden placek równomiernie posmaruj masą makową. Potem obydwa placki zwiń. Rulony spleć w spiralę. Ułóż ją na blasze przykrytej pergaminem. Pozostaw na 30 minut w ciepłym miejscu, aby ciasto ponownie podrosło.
Plecionkę posmaruj roztrzepanym jajkiem. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C. Piecz przez 25-30 minut. Wystudź.Źródło: Naj