Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Placuszki z lodami"
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 31
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 83
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 272
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 31
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 83
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 272
Składniki
Drożdże pokrusz do kubka, zalej połową ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Dodaj po łyżce cukru i mąki. Dokładnie rozetrzyj i odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoją objętość.
Pozostałą mąkę prze siej do miski. Dodaj szczyptę soli. Jajko oraz żółtko utrzyj za pomocą miksera z resztą cukru na puszystą masę. Zmniejsz obroty, dodaj wyrośnięty rozczyn drożdżowy, resztę ciepłego mleka, 2 łyżeczki cukru waniliowego oraz 2 łyżki stopionego i przestudzonego masła. Zmiksuj razem z przesianą mąką.
Ciasto na placuszki odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 60 minut). Po tym czasie rozgrzej patelnię. Smaruj ją pozostałym masłem i partiami smaż rumiane placuszki. Dekoruj je przygotowanymi owocami, syropem oraz lodami.
Czas ok. 35 min; porcja – 250 kcal, cena 3,20 zł.
Świeże drożdże możesz zastąpić drożdżami instant, które nie wymagają przyrządzania rozczynu. By ciasto wyrosło, takie drożdże musisz połączyć z ciepłą (ok. 45°C) wodą lub mlekiem.Źródło: Świat kobiety