Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Placki ziemniaczane"
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 135
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 111
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 135
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 111
Składniki
ok. 45 minut
Tymianek opłukać, osuszyć. Odłożyć 2-3 gałązki do dekoracji, od reszty gałązek oderwać listki i drobno je posiekać. Wymieszać z konfiturą żurawinową. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach albo drobno posiekać. W miseczce wymieszać starte ziemniaki z cebulą i jajkami. Dodać tyle mąki, aby masa nie była zbyt rzadka. Przyprawić do smaku solą i gałką muszkatołową. 2Na patelni porcjami rozgrzewać olej. Łyżką nakładać masę ziemniaczaną i formować cienkie placki. Smażyć je na złoty kolor z obu stron. Ser pleśniowy pokroić w plasterki. Rozłożyć je na plackach. Smażyć, aż ser zacznie się topić. Placki podawać z konfiturą przyprawioną tymiankiem.Źródło: Życie na gorąco