Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Placki ze słodkich ziemniaków"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 129
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 203
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 75
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 150
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 129
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 203
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 75
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 150
Składniki
Batat i ziemniak obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Odciśnij. Cebulkę i czosnek posiekaj. Jogurt połącz z mąką, jajkiem, dopraw. Wymieszaj z warzywami. Piekarnik nagrzej do 180oC. Blachę wyłóż pergaminem i posmaruj cienką warstwą oliwy. Uformuj placki i ułóż na blasze. Piecz ok. 20 minut, przewróć na drugą stronę i piecz jeszcze przez 3-4 minuty.
Pomidory sparz, obierz ze skórki, oczyść i pokrój w kostkę. Pieczarki umyj i pokrój w plasterki. Podsmaż je na suchej patelni, a gdy powstały sok odparuje, dodaj masło, pokrojone por i paprykę. Dopraw, dodaj pomidory. Zalej śmietaną wymieszaną z mąką i serem. Podduś na malutkim ogniu ok. 15 minut, aż sos zgęstnieje. Placki podawaj przełożone i polane sosem.Źródło: Naj