Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Placki z kurkami"
To maleńkie, słodkie, niczym nie nadziane ptysie, idealne na jeden kęs, do po...
Odsłon: 67
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 165
Leniwe kluski to zawsze dobry pomysł na szybki obiad, zwłaszcza gdy można je...
Odsłon: 63
Młody bób z suszonymi pomidorami. Dla mnie najlepszy bób to ten ugotowany w s...
Odsłon: 52
To lekka, świeża i pełna witamin sałatka Tabbouleh. Sałatka libańska jest peł...
Odsłon: 99
To maleńkie, słodkie, niczym nie nadziane ptysie, idealne na jeden kęs, do po...
Odsłon: 67
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 165
Leniwe kluski to zawsze dobry pomysł na szybki obiad, zwłaszcza gdy można je...
Odsłon: 63
Młody bób z suszonymi pomidorami. Dla mnie najlepszy bób to ten ugotowany w s...
Odsłon: 52
To lekka, świeża i pełna witamin sałatka Tabbouleh. Sałatka libańska jest peł...
Odsłon: 99
Składniki
Ziemniaki obierz, opłucz. Połowę zetrzyj na tarce o dużych oczkach, resztę na tarce o małych oczkach. Wymieszaj w misce, odstaw na kilkanaście minut. Zlej zbierającą się wodę (bez skrobii osadzającej się na dnie miski).
Masę ziemniaczaną zalej mlekiem. Dodaj jajka oraz mąkę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i posiekaj. Dodaj do ziemniaków. Wsyp łyżkę suszonego majeranku. Całość wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Partiami smaż średniej wielkości rumiane placki ziemniaczane. Gdy będą już gotowe, osącz je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym lub bibule.
Cebulę obierz, poszatkuj. Grzyby oczyść, opłucz i osusz. Większe sztuki pokrój na kawałki. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Zeszklij cebulę. Dodaj grzyby, chwilę smaż razem. Kapustę osącz, poszatkuj. Oczyszczone papryki pokrój w paski, razem z kapustą wrzuć na patelnię.
Wlej 100 ml wody, duś na małym ogniu, aż płyn odparuje. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Wsyp 2-3 łyżki ulubionych posiekanych ziół. Przekładaj farszem ciepłe placki ziemniaczane.
Porcja 1,30 zł.Źródło: Świat kobiety