Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placki soczewicowe"
Młody bób z suszonymi pomidorami. Dla mnie najlepszy bób to ten ugotowany w s...
Odsłon: 78
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 88
Młody bób z suszonymi pomidorami. Dla mnie najlepszy bób to ten ugotowany w s...
Odsłon: 78
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 88
Składniki
Czas przygotowania: około 50 minut.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Soczewicę przełożyć na sitko, opłukać pod bieżącą wodą, odsączyć. Zalać 300 ml wody i ugotować do miękkości. Odcedzić, wystudzić.
Dynię oczyścić z włókien i pestek. Miąższ razem ze skórą pokroić w kosteczkę (skóra dyni hokkaido jest jadalna). Dymki oczyścić, pociąć na kawałki o długości ok. 2 cm. Kapustę oczyścić, wyciąć głąb, liście grubo poszatkować. Żółtka utrzeć z mąką i soczewicą. Masę przyprawić solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Łyżką nakładać porcje soczewicowej masy. Formować duże, owalne placki. Smażyć je 3-4 minuty z każdej strony. Gotowe trzymać w ciepłym miejscu, by nie wystygły. Na patelni rozgrzać ostatnią łyżkę oleju. Wrzucić przygotowane warzywa. Podlać je bulionem i dusić 10 minut.
Pod koniec przyprawić pieprzem i solą. Placki soczewicowe serwować z jarzynką.Źródło: Życie na gorąco