Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Placki na zsiadłym mleku"
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 33
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 20
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 283
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 33
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 20
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 283
Składniki
Żółtka ucieramy z cukrem do białości, wsypujemy pół łyżeczki soli i sodę, na koniec wlewamy zsiadłe mleko lub maślankę.
Nie przerywając miksowania, wsypujemy przesianą mąkę. Białka ubijamy na sztywno z resztą soli i delikatnie mieszamy z ciastem, które powinno mieć gęstość śmietany. Odstawiamy na 30 minut, aby mąka się rozkleiła, a ciasto odpoczęło.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, na który łyżką nakładamy ciasto, formując średniej wielkości placuszki. Smażymy obustronnie na złoty kolor, posypujemy cukrem pudrem.
Placuszki można podać także z bitą śmietaną, konfiturami, lodami, owocami itp.
Czas przygotowania 35 minut. Cena jednej porcji około 1,50 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 305 kcal Białko 4 g/Tłuszcz 15,2 g/Węglowodany 37,8 g.Źródło: Rewia