Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placek ze śliwkami (bez zagniatania)"
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 836
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 169
Polecam.
Odsłon: 1004
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 836
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 169
Polecam.
Odsłon: 1004
Składniki
Czas przygotowania 70 minut. Cena jednej porcji około 1 zł
Ciasto: Wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową! Do miski (szklanej lub plastikowej, ale nie metalowej) wrzucamy rozkruszone drożdże. Zasypujemy cukrem.
Na cukier wlewamy roztrzepane jajka, potem olej, mleko, a na końcu wsypujemy przesianą mąkę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3-4 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie mieszamy wszystko np. drewnianą łyżką, aby otrzymać jednolite ciasto.
Kruszonka: umieszczamy w misce. Chwilę zagniatamy, następnie rozcieramy palcami na okruszki.
Ciasto wykładamy na natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Na wierzchu układamy śliwki (skórką do spodu). Posypujemy cynamonem i kruszonką. Wstawiamy na 45-50 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC.
Wartość odżywcza jednej porcji 246 kcal Białko 5,5 g/Tłuszcz 11 g/Węglowodany 39 gŹródło: Rewia