Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Placek z owocami"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 124
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 187
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 66
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 146
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 124
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 187
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 66
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 146
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Schłodzone białka ubij z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę (najlepiej za pomocą miksera). Do ubitej piany stopniowo dosypuj cukier. Cały czas miksuj.
Nie przerywając miksowania, dodawaj do ciasta po jednym żółtku oraz po łyżce gęstej kwaśnej śmietany. Miksuj jeszcze 1-2 minuty.
Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Wsyp opakowanie cukru waniliowego, wymieszaj. Sypkie dodawaj po jednej łyżce do masy jajecznej, miksuj jeszcze chwilę razem.
Przygotuj dowolne świeże lub mrożone owoce (jabłka, gruszki, morele, brzoskwinie, śliwki, truskawki, wiśnie). Obierz je, ewentualnie wypestkuj i pokrój. Jeśli używasz owoców z puszki, osącz je.
Formę do pieczenia wyłóż pergaminem, przelej ciasto, dodaj owoce. Piecz około 45 minut w temp. 180 st. Dekoruj melisą.
Pachnący lukier
Zwykły placek z owocami nabierze oryginalnego smaku, gdy udekorujesz go aroma tycznym lukrem z cukru pudru oraz syropu, w którym konserwowane są owoce z puszki.
Możesz wykorzystać zalewę z brzoskwiń, moreli czy ananasa. Najlepiej, jeśli bę dzie to syrop z tych samych owoców, których użyłaś do środka ciasta.Źródło: Świat kobiety