Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Placek z morelami i kruszonką"
Ryż smażony z jajkiem jest jednym z naszych ulubionych dań kuchni chińskiej,...
Odsłon: 26
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 89
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7180
Polecam.
Odsłon: 1751
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 97
Ryż smażony z jajkiem jest jednym z naszych ulubionych dań kuchni chińskiej,...
Odsłon: 26
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 89
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7180
Polecam.
Odsłon: 1751
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 97
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 45 minut
Masło stopić w rondelku i odstawić do przestudzenia. Mąkę wymieszać z mielonymi migdałami, szczyptą soli oraz 25 dag cukru. Wsypać do masła. Szybko zagnieść ciasto na kruszonkę.
Tortownicę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem (masłem, margaryną). Na spodzie równomiernie rozsypać 2/3 przygotowanej kruszonki. Dobrze docisnąć ją dłonią do dna formy. Formę z kruszonkowym spodem wstawić do lodówki.
Morele umyć, wytrzeć do sucha. Rozkroić, wyjąć pestki. Połówki moreli rozłożyć na przygotowanym spodzie. Posypać pozostałymi 2 łyżkami cukru oraz resztą kruszonki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 25-35 minut.
Ciasto wystudzić, a przed podaniem udekorować miętą lub oprószyć cukrem pudrem.Źródło: Życie na gorąco