Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placek z kruszonką"
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 162
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 215
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 162
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 215
Składniki
20 dag margaryny zmiksuj razem z cukrem trzcinowym. Dalej ucierając, dodaj 3 żółtka, a następnie 25 dag mąki przesianej razem ze szczyptą soli oraz proszkiem do pieczenia.
Na koniec dodaj do ciasta ubite na sztywne białka. Całość przełóż do wyłożonej pergaminem formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 160 st. Piecz ciasto około 20 minut.
Na kruszonkę zagnieć resztę mąki (7 dag), pozostałą margarynę oraz cukier kryształ. Odłóż do schłodzenia. W tym czasie przebierz maliny oraz borówki. Owoce delikatnie opłucz, osusz.
Podpieczony spód wyjmij z piekarnika, posmaruj jogurtem. Rozłóż przygotowane owoce. Posyp je schłodzoną kruszonką. Ciasto ponownie wstaw do piekarnika. Piecz jeszcze 30 minut w temp. 180 stopni.
czas ok. 60 min; porcja – 370 kcal, cena 1 złŹródło: Świat kobiety