Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Placek pomarańczowy na kruchym spodzie"
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 163
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 215
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 163
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 215
Składniki
Kruchy spód: mąkę posiekaj z masłem oraz cukrem. Kiedy powstaną grudki, dodaj skórkę cytrynową, 2 żółtka, sól i kwaśną śmietanę. Szybko zagnieć ciasto.
Blachę z wysokim brzegiem wyłóż pergaminem. Spód i brzegi formy wylep ciastem. Włóż je na 20 minut do lodówki. Potem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 st. Piecz 30 minut. Wystudź.
Masa: proszek budyniowy połącz z pozostałymi 2 żółtkami oraz szklanką nektaru pomarańczowego. Resztę nektaru zagotuj. Wlej rozmieszany budyń.
Gotuj jeszcze minutę, mieszając, aż masa zgęstnieje. Wyłóż ją na upieczony kruchy spód. Wyrównaj. Wstaw na 5–6 godzin do lodówki. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.Źródło: Tina