Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Placek morelowy"
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 26
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 80
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 272
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 82
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 26
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 80
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 272
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 82
Składniki
Ponadto:
Twardą margarynę pokrój w małe kawałki i zagnieć z przesianą mąką, cukrem, szczyptą soli, mlekiem oraz żółtkami. Z ciasta uformuj kulę, owiń folią i odłóż w chłodne miejsce na 30 minut.
Morele umyj, osusz, usuń z każdej skórkę, a następnie poprzekrawaj na pół i wyjmij ostrożnie pestki. Okrągłą formę (o średnicy 26 cm) posmaruj tłuszczem i wysyp mąką. Większą część ciasta rozwałkuj na okrągły placek i wyłóż nim tortownicę, formując także wyższy brzeg. Na dnie ułóż morele (wgłębieniem po pestce do dołu) i posyp je obficie cukrem wanilinowym.
Pozostałą część ciasta również rozwałkuj na okrągły placek i przykryj nim morele, dociskając ciasto do boków.
Ciasto z wierzchu ponakłuwaj de likatnie widelcem, a następnie posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz około 40 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C. Po wyjęciu ciasta z piekarnika odstaw je do całkowitego ostygnięcia.
Przed podaniem delikatnie oprósz placek cukrem pudrem.
(bez czasu oczekiwania): 35 minut Porcja: 240 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie