Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Placek migdałowo-jagodowy"
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 131
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 36
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 82
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 131
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 36
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 82
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 75 minut
Mrożone jagody wysypać na sitko i zostawić do rozmrożenia. Masło utrzeć ze szczyptą soli i 17,5 dag cukru. Kolejno wbijać jajka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i porcjami wsypywać do maślanej masy. Wlać sok z cytryny i szybko wymieszać mikserem. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać mielone migdały, a do drugiej zmiksowane jagody.
Blachę 24x24 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na spodzie rozsmarować ciasto migdałowe, potem jagodowe. Lekko przemieszać widelcem, tworząc marmurkowy wzorek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piec 35-45 minut.
Migdały zrumienić, mieszając, na mocno rozgrzanej patelni. Posypać cukrem i smażyć, aż cukier się skarmelizuje. Migdały w karmelu przełożyć na pergamin. Wystudzić, grubo posiekać. Posypać nimi placek. Suto oprószyć cukrem pudrem.Źródło: Życie na gorąco