Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Placek figowy"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 76
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 122
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 33
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 4524
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 76
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 122
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 33
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 4524
Składniki
Gruszki umyj, obierz, pozbaw gniazd nasiennych. Jeden owoc odłóż do dekoracji, pozostałe pokrój na kawałeczki. Figi przelej wrzątkiem, osącz na sicie. Posiekaj i razem z gruszkami włóż do rondelka. Wlej 200 ml wody. Gotuj owoce 15 minut, a potem zmiksuj całość na purée.
Masło zmiksuj razem z 10 dag cukru. Dalej miksując wbijaj jajka, następnie dodaj masę gruszkowo-figową, mielone orzechy laskowe, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Całość starannie zmiksuj. Przełóż do pokrytej pergaminem formy. Piecz 45 minut w temp. 180 st.
Resztę cukru wsyp do rondelka. Ogrzewaj, aż się skarmelizuje. Zalej 8 łyżkami wody. Odłożoną gruszkę pokrój w plasterki, wrzuć do rondla. Dodaj szczyptę gałki muszkatołowej. Duś 5 minut. Ciasto pokrój na kawałki. Dekoruj plasterkami gruszki. Podawaj z sosem karmelowym.
12 porcji, czas ok. 60 min; porcja – 340 kcal, cena 1,40 złŹródło: Świat kobiety