Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pikantne szaszłyki"
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 26
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 544
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 310
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 26
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 544
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 310
Składniki
Mięso umyj, pokrój w paski. Chili oczyść, posiekaj. Obierz i zetrzyj korzeń imbiru. Wymieszaj go z chili, łyżką pasty sambal oelek, posiekanymi listkami szałwii, 5 łyżkami soku z cytryny, 2 łyżki oleju oraz solą i pieprzem do smaku. Włóż mięso, odstaw na ok. 60 minut.
Ziemniaki wyszoruj, gotuj w mundurkach ok. 20 minut. Pomidorki umyj i osusz. Cebulki obierz, pokrój na połówki. Paprykę (żółtą) oczyść, miąższ pokrój w większą kostkę.
Mięso wyjmij z marynaty. Na zmianę z pomidorkami, cebulą, papryką oraz ugotowanymi ziemniakami nadziewaj je na zwilżone patyki do szaszłyków.
Na patelni rozgrzej resztę oleju. Obsmaż szaszłyki z każdej strony, a następnie przenieś je na blachę. Dopiekaj około 10 minut w temperaturze 180 stopni.Źródło: Świat kobiety